2017. április 18., kedd

Gyors kovászos bagett gluténmentesen GM Gluten free

Először is a gyors kovászról szeretnék írni nektek ebben a bejegyzésben. A gyors kovász annyiban tér el a rendes kovásztól,hogy ezt nem etessük valamint nem kell napokat várni a felhasználásig itt 1 dkg élesztőt használunk. Hagyományos öreg tésztát is készíthetünk de szerintem ez a legegyszerűbb s leghamarabb felhasználható kovászok egyike.

Több kovászt is készítettem és pontosan fogom leírni mit mikor (igen jól látjátok hajnalban kezdtem de ez csak az én álmatlanságomnak köszönhető :D nincs jelentősége) . Éjszakára azért jó bekeverni a kovászt mert reggelre el is készül és készíthetjük is a friss pékárut.

1. kovász Nutri free mix per pane lisztkeverékből

10dkg nutri free mix per pane
100ml csapvíz
1dkg friss élesztő
1tk méz
Egy magas falú tálba mérjük a hozzávalókat ( a friss élesztőt csak belemorzsoltam) összekeverjük sima palacsintatészta sűrűségű tésztát kell kapnunk ami folyósabb. Ezt folpackkal jól bebugyoláljuk és az asztalra tesszük. A kovászomat hajnali 1 kor kevertem be, reggel 9:34 kor nyitottam ki átkevertem a jó buborékos tésztát ami ezáltal összeesett de a képen is látszik mekkora volt s mekkora lett, a körvonala elárulja. Ekkor már felhasználható a kovász csak nekem dolgom volt még így 13:12-ig pihent még folpack alatt az asztalon.






2. Kovász naturbit alfamixből

10dkg naturbit alfamix 
1dkg élesztő
1tk méz
100ml víz+50 ha szükségesnek érzed a palacsinta tészta sűrűség eléréséhez

Ugyan akkor lett bekeverve és kinyitva mint az előző, és a leírása is ugyan az.



Gluténmentes bagett nutri free mix per pane lisztkeverékből és nutri free mix per pane gyors kovászból.

Az előzőleg elkészített teljes kovász mennyiség
250 nutri free mix per pane
150 ml csapvíz
2ek olaj
1tk só

A hozzávalókat összekeverem kézi mixer segítségével és kb 1 órán keresztül folpackkal letakarva szoba-hőmérsékleten kelesztem. A tészta szép lágyabb selymesebb nagy lyukakkal teli lesz, ezt lisztezett felületen  görgessük óvatosan át ( gumikesztyű használata ajánlott ebben a legkönnyebb dolgozni nem tapad úgy rá a tészta) . ezután osszuk három részre a  tésztát sodorjuk ki mint egy kalácshoz,fonjuk össze és sodorjuk meg.





A bagettet tegyük 160 fokos légkeveréses sütőbe 5-6 percre ettől kb kétszeresére fog nőni majd a hőmérsékletet emeljük 190 fokra a bagettet kenjük le tojással ( elhagyható de így szebb lesz a színe) és kb 25 perc alatt süssük meg.


2. Bagett naturbit alfamixből és kovászból

Az előzőleg elkészített teljes kovász
15 dkg naturbit alfamix
2 ek olaj
100 ml víz
1tk só

A hozzávalókat összekeverem kézi mixer segítségével és kb 1 órán keresztül folpackkal letakarva szoba-hőmérsékleten kelesztem. A tészta szép lágyabb selymesebb nagy lyukakkal teli lesz, ezt lisztezett felületen  görgessük óvatosan át ( gumikesztyű használata ajánlott ebben a legkönnyebb dolgozni nem tapad úgy rá a tészta) . Ezután a tésztát úgy alakítsuk hogy hosszú rúd legyen és egyik kezünkkel egyik irányba másikkal ellentétesen sodorjuk egyszerre. Ettől lesz csavart,majd vagdossuk be. A bagettet tegyük 160 fokos légkeveréses sütőbe 5-6 percre ettől kb kétszeresére fog nőni majd a hőmérsékletet emeljük 190 fokra a bagettet kenjük le tojással ( elhagyható de így szebb lesz a színe) és kb 25 perc alatt süssük meg.












Facebook oldalam csatlakozz hozzám te is :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

baconos-sajtos csónak

  30 dkg naturbit alfamix 2ek tejföl 1ek olaj 1tk só 1tk cukor 1cs instant élesztő 150 ml víz(+50 ml szükség esetén A lisztet keverőtálba te...