Több kovászt is készítettem és pontosan fogom leírni mit mikor (igen jól látjátok hajnalban kezdtem de ez csak az én álmatlanságomnak köszönhető :D nincs jelentősége) . Éjszakára azért jó bekeverni a kovászt mert reggelre el is készül és készíthetjük is a friss pékárut.
1. kovász Nutri free mix per pane lisztkeverékből
10dkg nutri free mix per pane
100ml csapvíz
1dkg friss élesztő
1tk méz
Egy magas falú tálba mérjük a hozzávalókat ( a friss élesztőt csak belemorzsoltam) összekeverjük sima palacsintatészta sűrűségű tésztát kell kapnunk ami folyósabb. Ezt folpackkal jól bebugyoláljuk és az asztalra tesszük. A kovászomat hajnali 1 kor kevertem be, reggel 9:34 kor nyitottam ki átkevertem a jó buborékos tésztát ami ezáltal összeesett de a képen is látszik mekkora volt s mekkora lett, a körvonala elárulja. Ekkor már felhasználható a kovász csak nekem dolgom volt még így 13:12-ig pihent még folpack alatt az asztalon.
2. Kovász naturbit alfamixből
10dkg naturbit alfamix
1dkg élesztő
1tk méz
100ml víz+50 ha szükségesnek érzed a palacsinta tészta sűrűség eléréséhez
Ugyan akkor lett bekeverve és kinyitva mint az előző, és a leírása is ugyan az.
Gluténmentes bagett nutri free mix per pane lisztkeverékből és nutri free mix per pane gyors kovászból.
Az előzőleg elkészített teljes kovász mennyiség
250 nutri free mix per pane
150 ml csapvíz
2ek olaj
1tk só
A hozzávalókat összekeverem kézi mixer segítségével és kb 1 órán keresztül folpackkal letakarva szoba-hőmérsékleten kelesztem. A tészta szép lágyabb selymesebb nagy lyukakkal teli lesz, ezt lisztezett felületen görgessük óvatosan át ( gumikesztyű használata ajánlott ebben a legkönnyebb dolgozni nem tapad úgy rá a tészta) . ezután osszuk három részre a tésztát sodorjuk ki mint egy kalácshoz,fonjuk össze és sodorjuk meg.
A bagettet tegyük 160 fokos légkeveréses sütőbe 5-6 percre ettől kb kétszeresére fog nőni majd a hőmérsékletet emeljük 190 fokra a bagettet kenjük le tojással ( elhagyható de így szebb lesz a színe) és kb 25 perc alatt süssük meg.
2. Bagett naturbit alfamixből és kovászból
Az előzőleg elkészített teljes kovász
15 dkg naturbit alfamix
2 ek olaj
100 ml víz
1tk só
A hozzávalókat összekeverem kézi mixer segítségével és kb 1 órán keresztül folpackkal letakarva szoba-hőmérsékleten kelesztem. A tészta szép lágyabb selymesebb nagy lyukakkal teli lesz, ezt lisztezett felületen görgessük óvatosan át ( gumikesztyű használata ajánlott ebben a legkönnyebb dolgozni nem tapad úgy rá a tészta) . Ezután a tésztát úgy alakítsuk hogy hosszú rúd legyen és egyik kezünkkel egyik irányba másikkal ellentétesen sodorjuk egyszerre. Ettől lesz csavart,majd vagdossuk be. A bagettet tegyük 160 fokos légkeveréses sütőbe 5-6 percre ettől kb kétszeresére fog nőni majd a hőmérsékletet emeljük 190 fokra a bagettet kenjük le tojással ( elhagyható de így szebb lesz a színe) és kb 25 perc alatt süssük meg.
Facebook oldalam csatlakozz hozzám te is :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése