2017. szeptember 21., csütörtök

Aranygaluska gluténmentesen

Nem tudom milyen íze van a gluténos verziónak viszont számomra ez a tökéletes így gluténmentesen alfamixből és nem is érdekel milyen lehet búzalisztből. Ha téged is érdekel milyen az én "elképzelésem szerinti" aranygaluska készítsd el bátran :)

Hozzávalók:

50 dkg naturbit alfamix
10 dkg porcukor
1 tk Tápióka keményítő
25 g friss !! élesztő
1 csipet só
15 dkg vaj
1 ek méz
250 ml langyos tej+505ml ha szükséges
1 db xl méretű tojás  vagy 2 db m méretű

Formázáshoz: 
olvasztott vaj

Hempergetéshez: 

darált dió tetszőleges mennyiségű cukorral

Sodó

1 liter tej
1 cs vanília pudingpor
3-4 ek cukor
1 mk vanília aroma

A száraz összetevőket a friss élesztővel gyors mozdulatokkal eldolgozzuk majd hozzáadjuk a folyadékokat a tojás kivételével. Elkezdjük gyúrni,mikor már kezd összeállni hozzáadjuk a tojást és sima felületű lágy tésztává gyúrjuk és meleg helyen kb. 60 percig kelesztjük. Ezután a tésztát nem gyúrjuk át hanem egyből tetszőleges nagyságú gombócokra formáljuk vajas kézzel ,meghempergetjük cukros dióban és lazán egymás mellé tesszük a kivajazott formában, két réteget készítünk. A tésztát tovább kelesztjük kb 25 percig
 langyos helyen fóliával letakarva vagy 50 fokos sütőben. Mikor tovább kelt a tészta 170 fokos sütőben aranybarnára sütjük kb 30-35 perc alatt (sütési idő sütőfüggő) . 

Amíg sül a tészta elkészítjük a sodót.Ennek a lényege egy liter tejhez adjuk a vanília pudingport a cukrot és a vanília aromát majd lassú !!! tűzön elkezdjük melegíteni .Fontos hogy ne sürgessük a sodó sűrűsödését különben megég . Mikor már elkezd besűrűsödni kapcsoljuk ki alóla a gázt és fedjük le alufóliával így hűtsük langyosra. 

Mikor megsült a tészta szedjük darabokra, kelesztés során ugyan összenőnek a gombócok,de a vajnak köszönhetően tökéletesen eltudjuk egymástól választani majd őket.

A biztonság kedvéért apró lyukú szitán szűrjük át a sodót.Öntsük rá az aranygaluskára tegyük pár órára a hűtőbe és már fogyaszthatjuk is.Készíthetünk belőle pohárkrémet, vagy tányéros süteményt egyaránt. 














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

baconos-sajtos csónak

  30 dkg naturbit alfamix 2ek tejföl 1ek olaj 1tk só 1tk cukor 1cs instant élesztő 150 ml víz(+50 ml szükség esetén A lisztet keverőtálba te...