Brokkoli 🥦Igazán megosztó zöldség. Sokan nem szeretik köztük én is kételkedve álltam hozzá. Vásárlás során mindig belekerült a kosárba aztán visszaraktam de most hazahoztam,megfőztem és meg is ettem . A leves sűrítéséhez használt Alpro TEJMENTES főzőkrémét a Glutenix-Naturbit webáruházából tudod megvásárolni :https://hunorganic.com/ termek/ alpro-kokusz-fozokrem-tejme ntes/
Na de jöjjön a recept ahogyan én készítettem el a brokkoli krémlevesemet:
1 fej brokkoli
1 kisebb fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
só ,bors ízlés szerint
ALPRO főzőkrém KÓKUSZ 250ml
Kenyér kockázva pirítva
1 tk kókuszzsír
A brokkolit rózsákra szedtem és megmostam. A hagymát kókuszzsíron megpirítottam ráborítottam a brokkolit sóztam,borsoztam, fokhagymát hozzátettem felöntöttem 1,5 liter vízzel és elkezdtem főzni. Mikor puhára főtt és a levéből is párolgott botmixerrel összeturmixoltam a brokkolit levével. Ráöntöttem a kókuszos főzőkrémet és sűrűre főztem pár perc alatt.
A kenyért felkockáztam megpirítottam és a levesre tettem pár szemet.
(szponzorált tartalom)
Pár hasznos információ a 🥦-ról :
A brokkoli számos értékes tápanyagot hordoz, ráadásul a többi káposztafélénél könnyebben emészthető formában. 100 g főtt brokkoli 20-30 kcal, illetve 90-120 kJ energiát hordoz. Zsírtartalma mindössze 0,2 g, emészthető szénhidrátja 2 g, fehérjéje 2-3 g, és 3-4 g növényi rostot tartalmaz, a nyers zöldség ezen értékeknél valamivel többet.
Ásványi anyagai közül említésre méltó a kálium (300 mg fölött), a kalcium (100 mg körül), a magnézium, nátrium, a vas, acinkés a foszfor. A főtt brokkoliban már nincs meg a nyers növény A-vitaminja, de mintegy 90 mg C-vitamint tartalmaz. A nyers növényben B1-, B2-, B6-vitamin és E-vitamin is kimutatható, valamint az A-vitamin provitaminja, a karotin. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban.
Kutatások bizonyítják, hogy a brokkolinak a többi káposztafélével együtt jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben. A kemopreventív anyagok képesek megelőzni, megállítani, illetve akár visszafordítani a daganatok kialakulását. Többek között a brokkoliban megtalálható az a szulforafan nevű anyag is, ami állatkísérletekben már bizonyított. Ez az ún. kemopreventív molekula segíti a szervezetnek a daganatos sejtek elpusztítását célzó természetes folyamatainak beindulását, a programozott sejthalálnak nevezett jelenséget. Ezen kívül a szervezet méregtelenítésében fontos enzimek működését is támogatja, s ezáltal hamarabb eltűnnek a szervezetből a rákkeltő anyagok, továbbá lassítja az öregedést.
Eddig a végbél-, hólyag, a prosztatarák, egyes - főként női - daganatok és az áttétképződés megelőzésében játszott szerepét vizsgálták. A férfiaknak jó szívvel tanácsolható, hogy hetente legalább egyszer egyenek karfiolt vagy brokkolit. A nőknek nem kevésbé! A brokkoliban található, ún. indolok közül az indol-3-karbinollal végeztek kísérleteket, s kiderült, hogy inaktivál egy tumornövekedést serkentő ösztrogénszármazékot, a 4-hidroxi-ösztront. Így különösen az ösztrogénfüggő emlő- és egyéb daganatok esetében játszhat szerepet a rákmegelőzésben. A brokkoli anyagai az áttétképződés esélyét is csökkentették.
A brokkoliban bőségesen található kampferol a petefészekrák kialakulását gátolja.
A brokkoli szulforafanja a gyomorfekély kialakulásának főbűnösét, a Helicobacter pylorit is segít visszaszorítani.
(info: http://házipatika.com/)
Sütési és főzési alapanyagaimat a Hunorganic Kft. webáruházából rendelem
Készítette: Cseszákné Molnár Julianna
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése