Tészta:
2 dl laktózmentes tejszín
2 dl laktózmentes tej
1 tojás
csipet só
2 ek burgonyapehely
5 ek porcukor
60 dkg naturbit alfamix
3 dkg friss élesztő
A hozzávalókat egy tálba mértem (az élesztőt is simán hozzátettem nem futtattam) és kézzel bedagasztottam a tésztát majd meleg helyen duplájára kelesztettem.
Kiborítom a tésztát jól átgyúrtam megfeleztem az egyik feléhez 2 tk holland kakaóport + 3ek langyos vizet összekeverve belegyúrtam a tésztába.
A fehér lapot téglalappá nyújtottam és kb 5mm vastagra majd a kakaós tésztát szintén.
Egy egész tojást jól elkevertem megkentem a fehér lapot rátettem a barna lapot kicsit nyújtottam még rajta bekentem tojással és feltekertem.
A tésztát formába tettem( én formaelválasztó sprayt használok) lekentem olajjal lefedtem alufóliával és 50 fokos sütőben 20 perc alatt ismét kelesztettem.
Ezután levettem a fóliát a tésztát lekentem tojással hőmérsékletet 170 fokra emeltem és kb 45 perc alatt készre sütöttem.
Ne süssük nagy hőfokon mert megég a teteje a belseje pedig nyers marad.
Tipp: 4-5 db lyukat a tetejére szívószállal csinálhatunk hogy a gőz tudjon távozni és ne repedjen meg a kalács.
A kalácsot sütés során még kétszer lekentem tojással. Elsőnek mikor betettem másodszor 5 perccel azelőtt hogy elkészült volna.
Kihűtöttem a kalácsot konyharuhán majd felszeleteltem.
Készítette: Csné Molnár Julianna
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése