Battenberg torta! Magát az inspirációt a kedvenc műsoromból vettem, sütési példaképeim Mary Berry és Paul Hollywood.Nagyon nagy arcok és zseniálisan sütnek. Igaz gluténos süteményeket készítenek de áttudom variálni gluténmentessé ami sokszor nem könnyű. Az eredete képlékeny ,talán Viktória hercegnőhöz kapcsolódik.De ez mindegy is maga a süti eleganciát, tökéletességet, pompát szimbolizál.Régóta szemezek vele ,sose mertem neki kezdeni,talán azért mert könnyűnek tűnik mégis technikailag egy összetett tésztáról van szó. Mivel nem minden háztartás engedheti meg magának a marcipánt stb ezért egy egyszerűsített verziót mutatok be. Ennek lényege ,hogy a bevonatot vajkrémmel helyettesítem, valamint vegyes lekvárral fogom össze. A tészta elkészítésében nagy segítségemre volt Hadarik Rita gyümölcskenyér céllisztje amit IDE KATTINTVA ti is könnyedén megtudtok vásárolni.A gyümölcskenyér is egy tömörebb szerkezetű tészta így azt gondoltam ezt választom a Battenberghez is. A megmaradt liszt se veszett kárba,hiszen egy másik süteményhez feltudtam használni.
Hozzávalók :
150 g porcukor
200 g vaj
4 m méretű tojás
1 tk vanília aroma
10 g kakaó
"Ragasztó"
Szilva lekvár (Lehetőleg sütésálló)
Mivel a fahéj, kakaó, szilva harmonizál egymással ezért én szilvalekvárral ragasztottam össze a tésztadarabokat. Szorosan frissen tartó fóliába csomagoltam a tésztát és fél óráig pihentettem a hűtőben.
A megmaradt lisztből, másik süteményt készítek :) így egy morzsa se vész kárba.
Közben készítettem egy egyszerű vajkrémet:
100 g vaj
150 g porcukor
1 cs vanília cukor vagy aroma
1 csipet só
(promóció)
A süteményhez szükséges lisztkeveréket megtudjátok vásárolni ITT: https://glutenmentessutemeny.hu/termek/glutenmentes-gyumolcskenyer-lisztkeverek/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése