2017. október 19., csütörtök

Bejgli RIZSLISZTBŐL glutén, élesztő , laktóz (cukor, tej,tojás) mentesen

Jól olvasod a címet, BEJGLI RIZSLISZTBŐL csupa nagybetűvel :) Az ötlet onnan származik,hogy a napokban a facebook csoportomban szavazást indítottam, azzal a céllal,hogy felmérjem ki milyen lisztből vágyik süteményekre/tésztákra. A rizsliszt kiemelkedő eredményt ért el így gondoltam meghálálom a fáradozásotokat, és megpróbálok bejglit alkotni azoknak is akik karácsonykor glutén mellett egyéb diétájuk miatt vagy azért mert drágák a liszt mixek kimaradnának a sütizésből. Tudjátok a rizslisztből mikor én lisztérzékeny lettem el se tudtam volna képzelni,hogy valaha kakaós csigát, lángost, fénkot,buktát készítek de azt ,hogy egyszer bejglit is azt legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna. Apukám a legnagyobb kritikusom azt mondta érzik rajta ,hogy látszik rajta nem liszt mixből készült viszont az íze ugyanolyan finom mint a többi bejglimének :) .Ezzel a sütivel különösen szerettem volna anyukámnak is örömet okozni aki bár nem eheti a mákot de így eltudom neki diós verzióban készíteni cukormentesen,ugyanis ő kettes típusú cukorbeteg.
Na de félre a beszéddel jöjjön hát a recept :) 

Hozzávalók:

40 g Orgran gluténpótló por
160 g barna rizsliszt
1 tk méz ( cukorbetegek 10 g eritrit)
1 mk só
1 m méretű tojás (érzékenyekfél kisebb alma reszelve ) 
6g sütőpor
2 ek porcukor (cukorbetegek porrá őrölt eritrit 2,5 ek) 
2 ek laktózmentes tejföl ( érzékenyek 30 g olvasztott Liga) 

Töltelék:

100 g darált mák
50 g porcukor ( cukorbetegek eritrit 50-60 g)
fél citrom reszelt héja
1 ek citromlé
mazsola( elhagyható)

Kenés:
1 tojás ( érzékenyek Liga, ) 

A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük adott diétának megfelelően. Összegyúrjuk,ne aggódjunk a tészta előbb keményebb lesz majd szépen elkezd lágyulni. A tésztát 15 percig konyhapulton pihentessük majd enyhén rizslisztezett felületen gyúrjuk át. Újra rizs lisztezzük le és nyújtsuk ki vékonyra kb 4-5 mm vastagságúra. A tölteléknek valót kézzel forgassuk össze ,hogy a mák mindenhol átvegye a nedvességet. Ezután a kinyújtott tésztát kenjük le tojással vagy ligával oszlassuk el rajta a mákot hajtsuk be a két végét és tekerjük fel.A végénél tojással tapasszuk össze a tésztát és ügyeljünk  a tepsibe úgy tegyük,hogy az összeillesztés alulra kerüljön. Szívószál vagy kiskanál segítségével a tetejére egymástól arányos távolságra tegyünk 5 lyukat egészen az aljáig szúrjuk bele itt tud majd a levegő távozni és nem fog szétcsattanni a tészta. Kenjük le tojással, pihentessük 5 percig újra kenjük le tojással és előmelegített sütőben 170 fokon süssük 35 percig ( sütési idő sütő fajtája miatt eltérhet) . Mielőtt felvágjuk hűtsük langyosra. 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

baconos-sajtos csónak

  30 dkg naturbit alfamix 2ek tejföl 1ek olaj 1tk só 1tk cukor 1cs instant élesztő 150 ml víz(+50 ml szükség esetén A lisztet keverőtálba te...