2017. november 8., szerda

Kürtőskalács RIZSLISZTBŐL glutén,laktóz, (cukor) , élesztőmentes

Annyira szeretem a kürtős kalácsot ami furcsa mert gluténos korszakomban nem rajongtam érte. Készítettem már lisztkeverékekből stb de rizslisztből még soha. Kezdek "szerelmes"lenni ebbe az Orgran gluténpótlóval mióta ismerjük egymást csodákat alkotunk :P :D Annyira jól kezelhető tésztát kapunk tőle, hogy igen kürtős kalácsot is eltudunk belőle készíteni és igen mé le is tudjuk tekerni .Annyi ,hogy a lisztkeverékekkel ellenben ezt fekve sütöttem mert állítva a hő miatt kezdett lecsúszni de még épp időben elkaptam a pillanatot. A másik amire rizslisztes tészták készítésénél vigyázzunk,hogy ne hagyjuk sokáig állni a tésztát pláne a masszívabbakat mert a maradék nedvességet is kiszívja belőle és törik.Ha mindenképpen szeretnénk pihentetni, érdemes lágyabbra készíteni, folpackkal letakarni és úgy állni hagyni. Ha pedig megtörténik a baj, akkor étolajjal tudunk lazítani a tésztán.A másik amire nagyon figyelni kell,hogy mikor nyújtsuk ne rizs lisztezzük agyonra mert szintén kiszárad. Érdemes ilyenkor olajos felületen pl szilikonlapon nyújtani. 

Hozzávalók: 

160 g Rizsliszt
150 g laktózmentes joghurt
60 g cukor ( vagy 80 g eritrit) 
1 m méretű tojás
6 g sütőpor
1 tk méz
2ek étolaj ( szükség esetén ha keménynek találod a tésztát) 

A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük , összegyúrjuk. A tésztát 15 percig konyhapulton pihentessük majd enyhén rizslisztezett felületen gyúrjuk át. Újra rizs lisztezzük le és nyújtsuk ki  kb 4-5 mm vastagságúra. A papír gurigákat vonjuk be szilikonos sütőpapírral,kenjük le tojással, a tésztát sodorjuk ki rúddá majd tekerjük rá a papírra a szilikonlapon görgessük meg párszor így a tészta szépen rásimul, kenjük le olvasztott laktózmentes vajjal és forgassuk bele fahéjas cukorba ( vagy fahéjas eritritbe) . Előmelegített sütőben 170 fokon fektetve süssük 35 percig ( sütési idő sütő fajtája miatt eltérhet) . Mielőtt kivesszük a papír gurigát belőle hűtsük langyosra előbb a gurigát vegyük ki majd a sütőpapírt húzzuk ki. 







Vásárláshoz KATTINTS IDE

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

baconos-sajtos csónak

  30 dkg naturbit alfamix 2ek tejföl 1ek olaj 1tk só 1tk cukor 1cs instant élesztő 150 ml víz(+50 ml szükség esetén A lisztet keverőtálba te...