2018. március 24., szombat

Húsvéti kalács glutén és tejmentesen Barbara kelt tészta lisztkeverékből

Gluténérzékenység mellett sajnos sok mindenki tejterméket se fogyaszthat ez pedig elég nagy kihívás a mindennapokban. Húsvét közeledtével a kalács az egyik fő étel az ünnepi asztalon ,és ebből mindenki szeretne fogyasztani ezért hoztam egy glutén és tejmentes receptet ,hogy azok se maradjanak ki az ünnepi finomságokból akik többféle diétát kénytelenek tartani.

Hozzávalók:

80 g porcukor
3 db m méretű tojás
150 ml víz
30 g friss élesztő
50 g margarin
1 db citrom héja
10 g vanília cukor
360 g Barbara kelt tészta lisztkeverék
4 g só

A vizet és margarint 1 percre mikróba teszem, ezután a tojással,élesztővel, porcukorral kikeverem. A liszthez öntöm, hozzámérem a sót,citromhéjat és sima tésztává gyúrom.
Kelesztés nélkül 3 részre osztom kisodrom és lazán összefonom.
Kiolajozott püspökkenyér formába helyezem és 50 fokos sütőben sütőfóliával letakarva 30 perc alatt megkelesztem. Kiveszem a sütőből lekenem tojással, várok 1-2 percet majd újra lekenem tojással és betolom a sütőbe.
150 fokos sütőben 5 percig légkeverésen sütöm ezután a légkeverést lekapcsolom és alsó felső sütésen 190 fokon sütöm tovább 25 percig.

Tipp:
Friss élesztővel sokkal szebb az eredmény mint szárított élesztővel.
Mivel tej helyett víz van benne másnapra megkeményedik a tészta viszont fél perc mikrózás után ugyanolyan puha mint frissen.
Összehasonlításképpen hoztam két kalácsot ugyan ez a recept annyi különbséggel,hogy ami nem sütőformában sült az porélesztővel készült és tömörebb.






 A sütési-főzési alapanyagaimat a Diéta Bt. webáruházából válogattam össze: http://dietabt.hu/webshop/

(Szponzorált tartalom)

Készítette: Cseszákné Molnár Julianna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

baconos-sajtos csónak

  30 dkg naturbit alfamix 2ek tejföl 1ek olaj 1tk só 1tk cukor 1cs instant élesztő 150 ml víz(+50 ml szükség esetén A lisztet keverőtálba te...