Ez a blogbejegyzésem egy szuper könnyű mégis mutatós finomságról szól. Gluténérzékenyként sokszor még a piskóta készítés is kihívást jelent. Amikor lisztérzékenységemre fény derült bizony még a piskótát is az alapoktól kezdve kellett újra tanulni. Nekem sem mindig sikerült volt mikor összeesett, tömör lett, nem sült át, megégett. Sokáig kísérleteztem milyen számomra a tökéletes piskóta ami levegős, habkönnyű és nem szárad ki hamar.Nos ez egy újabb meggyes finomság, csokisan kókuszosan piskótatésztából ami igen pazar kis sütemény lett. Költségeit tekintve : alfamix 230-250 g =250 ft , cukor 230-250 g 50 ft ami diétától függ hiszen van aki eritrittel készíti ami persze drágább erre a mennyiségre számolva olyan 430 ft körül van, 10 m méretű tojás 350 ft, 1 üveg meggy ha házi akkor mázlink van ha bolti akkor 400 ft ,csokimáz 10 dkg 250 ft, kókuszreszelék 150ft ezeket összeszámolva durván 1450 ft + víz,gáz, villany. 35*35-ös gáztepsiben készítettem majd 5*5-ös kockákra szeltem amit ha kiszámolunk 35/5=7 7*7=49 kocka sütemény jön ki amit ha az 1450 ft-ra nézünk akkor 30 ft körüli összegre jön ki egy szelet sütemény ami gluténmentes és diétánkhoz mérten lehet laktóz, tej és tojásmentes is természetesen ezektől függően növekedhet az összeg darabra tekintve.Azért valljuk be 1 szelet gluténmentes süteményért kb 30 ft az azért jó ár ahhoz képest,hogy egy cukrászdában vagy gluténmentes süteményeket árusító helyeken egy ilyen szeletet nem kapnánk meg 200 ft alatt. Arról nem is beszélve,hogy tudjuk mit tartalmaz és a saját szánk ízére tudjuk alakítani.
Hozzávalók:
10 m méretű tojás
10 ek cukor
10 ek naturbit alfamix
2 ek víz
A tojásokat kettéválasztjuk , a tojásfehérjét 2 ek cukorral kemény habbá verjük.A sárgájához adjuk a többi cukrot és a csipet sót majd krémessé keverjük. Ezután a fehérjéhez keverjük a sárgás masszát majd a lisztkeveréket ügyelve,hogy ne törjük össze a habot.A gáztepsit kibéleljük sütőpapírral és a tésztát a formába simítjuk,megszórjuk meggyel. A sütőt 160 fokra melegítjük és a gáztepsiben sütőpapíron elegyengetjük a tésztát majd tűpróbáig sütjük kb 40 perc alatt.
A tésztát kihűlés után felkockázzuk olvasztott csokoládéba forgatjuk és kókuszreszelékkel megszórjuk.
Nehézségi fok: szuper könnyű
Költsége: kb. 1450 ft =1/szelet 30 ft
hány fő/db : 49 db 5*5 cm kocka
Tárolás: műanyag jól zárható edény
Elkészítési idő: sütéssel,mártogatással együtt 70 perc
Nehézségi fok: szuper könnyű
Költsége: kb. 1450 ft =1/szelet 30 ft
hány fő/db : 49 db 5*5 cm kocka
Tárolás: műanyag jól zárható edény
Elkészítési idő: sütéssel,mártogatással együtt 70 perc
Sütési/főzési alapanyagaimat a Hunorganic Kft. webáruházából rendelem
Készítette: Cseszákné Molnár Julianna
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése