2018. augusztus 22., szerda

27. Farmer-expo gluténmentes szemmel

Köszönőlevél

A hétvégén a farmer expon jártam kiállítóként a Hunorganic Kft-vel. Erről fogalmaztam meg egy rövid összefoglalót a tapasztalataimról. 



Először is mi az a Farmer expo? 


Farmer-Expo Magyarország egyik vezető nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítása, mely első pillanattól kezdve céltudatosan az agráripari ágazatcsoport részeseinek és partnereinek igyekszik minél szélesebb körű és minél hatékonyabb lehetőségeket biztosítani a kapcsolatteremtésre, a kapcsolatok elmélyítésére, a megmérettetésre, egyszóval az előrelépésre.


A kiállítás ennek megfelelően fórumot biztosít a közvetlenül mezőgazdasági termeléssel foglalkozó, illetve az ehhez a szférához kapcsolódó, azzal partneri viszonyban álló hazai és külföldi cégeknek, vállalkozásoknak és szervezeteknek a termékeik, szolgáltatásaik bemutatására.



Emellett a program évről évre bővülő palettáján olyan szakmai rendezvények is szerepelnek, amelyek az egyes, szűkebb területein tevékenykedő szakemberek számára adnak módot az új, fontos ismeretek elsajátítására, a legújabb kutatási, termelési eredmények vagy egyéb, a gyakorlatban közvetlenül hasznosítható tapasztalatok megismerésére.



A Farmer-Expo helyszínéül 1993-tól minden évben a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központ szolgál. 


Miért lényeges is ez gluténmentes szemmel nézve?

Mint ahogyan a boltok polcain úgy a rendezvényeken is egyre kiemelkedőbb helyet kap a gluténmentesség mint téma és a gluténmentes termékek fontossága.Ezt egy lisztérzékeny szemével nézve nagyszerű hírnek tartom, hiszen azt jelenti egyre szélesebb a paletta ahol és amiket ehetünk. 

A Hunorganic Kft.-vel a Civita standján mutathattuk be a termékeket,illetve az ezekből négy napon keresztül folyamatosan sütött glutén és tejmentes lángos- glutén,tej,tojásmentes muffin,-glutén,tojás,vegán fasírtok-glutén,tej,tojásmentes palacsinta finomságokat. 











Mit kell tudni a Hunorganic Kft-ről és termékeiről? 

Králl Mária és Horváth Miklós a Hunorganic gluténmente üzem alapítói
Králl Mária és Horváth Miklós az alapítók
A Hunorganic Kft alapítói Králl Mária és Horváth Miklós.

Gluténmentes termékek gyártása

Miklós személyes érintettsége miatt kezdődtek meg a gluténmentes termékek fejlesztése és gyártása, amely oszlopos tagjává nőtte ki magát a 2005-ben indult GLUTENIX márka.

A GLUTENIX – az egyetlen magyar gluténmentes búzakeményítős termékcsalád

GLUTENIX gluténmentes termékek fő alapanyaga a gluténmentes búzakeményítő  amelynek köszönhetően az ebből készült lisztkeverékekkel készülő kenyerek és péksütemények ízben és állagban is nagyon hasonlítanak a megszokott búzalisztes termékekhez, de mégis 100%-ig gluténmentesek. Sajnos azok a gluténérzékenyek akik egyben búzaallergiások is, ezeket a termékeket nem fogyaszthatják, nekik a NATURBIT és MIMEN termékcsaládokat ajánljuk.
székesfehérvári gluténmentes pékségben számos, 28 napig eltartható, védőgázos csomagolásban előre csomagolt kész gluténmentes kenyerek és péksütemények kaphatóak egyrészt webáruházunkban másrészt partnereink üzleteiben is.
A GLUTENIX lisztekből nem csak kenyér és péksütemény készíthető, kitűnő édes- és sós sütemény, keksz, palacsinta muffin és piskóta alapok. Több GLUTENIX liszt is alacsony fehérje tartalmú (PKU és vesebetegek diétájába is alkalmazható), mások több rostot tartalmaznak annak érdekében, hogy a gluténmentes diéta változatos legyen és kiegyensúlyozott étrendet biztosíthasson.

A NATURBIT gluténmentes termékcsalád, amely búza-, tej- és szójamentes  is egyben.

Egy újabb fejlesztés eredménye. A NATURBIT termékek nem csak gluténmentesek, hanem búzamentesek is. Összetevőik között kukorica- és burgonyakeményítő is megtalálható.  A NATURBIT termékek fejlesztése során az egyik fő szempont, az volt, hogy minél természetesebb, ízfokozóktól és színezékektől mentes termékeket gyártsunk. A NATURBIT termékcsalád lisztjeiből szinte bármit el lehet készíteni. Az márka egyik zászlóshajója gluténmenetes liszt az ALFA MIX, amely népszerűségére jellemző, hogy az összes ALDI szupermarketben, és az AUCHAN hipermarketekben is kaphatóak.

A MIMEN – minden mentes – pontosabban minden allergéntől mentes termékek

A fogyasztó igényekre elsők között reagálva a Hunorganic Kft 2014-ben hívta életre a MIMEN márkát, amely azoknak a kedves vásárlóinknak könnyíti meg a mindennapjait akik többszörös ételallergiától szenvednek. A MIMEN termékek különlegessége, hogy a széles körben használt rizs, kukorica és burgonya helyett hajdinával, kölessel, csicseri borsóval készülnek, így a MIMEN termékcsalád: Glutén-, búza-, tojás-, tej-, szója-, kukorica-, rizs-, burgonya mentes is egyben. Tökéletes megoldás multiallergia esetén.

A GLIADINO – a 6 tojásos gluténmentes tészta

Azoknak ajánljuk, akik gluténmentes tésztát szeretnének fogyasztani, amelyik ízben és állagában is megtévesztésig hasonlít a hagyományos száraztésztáéra. Számos formában készülnek a GLIADINO gluténmentes tészták, legyen az spagetti, cérnametélt, lasagne vagy levesbetét. Azoknak akiknek a szervezete a tojást sem tolerálja, ajánljuk a MIMEN csicseri alapú minden mentes száraztésztáinkat, amelyek kukorica-, rizs és tojásmentesek is szemben a GLIADINO tésztákkal.
A tojásos és tojásmentes termékek gyártása között az ütem teljes-körű és alapos ún. allergén takarításon esik át.
A Hunorganic Kft fejlett technológiával és számos innovatív receptúrával rendelkezik a gluténmentes tészta gyártás terén, így gluténmentes tésztái kiváló minőségűek, könnyen kezelhetőek és nem utolsó sorban finomak is.
(leírás a hunorganic.hu weboldalról)
Ma már Csermely Gergely az ügyvezető ő is lelkiismeretesen, korábbi receptúrákat megtartva, tudását és lisztérzékenységben való érintettségét beleadva ápolja és készíti a gluténmentes termékeket. 2007-ben mikor lisztérzékeny lettem azt se tudtam,hogy megélem e a holnapot illetve mit fogok enni,mihez fogunk kezdeni, és most 2018-ban én is segíthetek a lisztérzékeny társaimnak elindulni és minél változatosabbá tenni a mindennapokat annak érdekében,hogy lisztérzékenyként se kelljen lemondanunk a kedvenc ételeinkről.


Visszatérve az expora rengetegen kóstolták meg a lesütött és kiállított termékeket ,illetve mondtak véleményt róluk. Nem tudok olyat kiemelni ami ne fogyott volna el pillanatok alatt. Legyen az palacsinta, répatorta ,lángos stb ahogy sültek úgy fogytak és volt aki csak azért látogatott el az expora,hogy találkozzunk velünk.Tudni illik minden témával és termékkel kapcsolatosan fogalmazódik meg az emberekben jó és rossz vélemény egyaránt.Szerencsére főleg pozitív visszajelzések érkeztek pl: 
- "25 éve vagyok lisztérzékeny és sose ettem lángost, nagy örömet szerzett ezzel nekem "
- "Anya otthon te is süssél ilyen palacsintát de ugyanilyen kicsiket és finomakat"
 és még sorolhatnám , volt sok olyan érdeklődő akiket nem érintett a lisztérzékenység,mégis jóízűen falatozták a kóstolókat és öröm volt hallani,hogy nem éreztek nagy különbséget a búzás verzióhoz képest.Érkeztek olyanok is akik nem lisztérzékenység miatt fogyasztanak gluténmentes termékeket csupán az íze miatt, vagy fogyást várnak tőle (ami tévedés,hogy a gluténmentes termékek fogyasztanak), esetleg jobban érzik magukat így ,hogy a glutént kihagyják az étrendjükből. Nos megállapítható ,egyre több mindenkit érint és érdekel a téma. Van aki saját magát szerette volna meglepni egy -egy újdonsággal, esetleg családtagjait ismerőseit. 
Fontosnak tartom kiemelni,hogy egészségügyi dolgozók, boltosok szintén nyitottak voltak a gluténérzékenységgel kapcsolatosan , és próbáltak információkat gyűjteni,valamint a termékekről bővebb ismertséget szerezni amivel esetleg pácienseiket, vásárlóikat segíthetik. 
A Hunorganic Kft termékein kívül az expon kóstolhattunk még a Glulu's free from jóvoltából szendvicseket, süteményeket, kekszeket.

Ki is az a Glulus? 

Az IgenDebrecen startupper és társadalmi vállalkozóképzés egyik csapataként indultunk 2015-ben. A projektünk célja az volt, hogy 3 hónap alatt megteremtsük egy gluténmentes, friss péktermékeket előállító pékmanufaktúra alapjait. A feladatot sikeresen vettük, és meg is nyertük a képzést záró versenyt.
A rengeteg pozitív vásárlói visszajelzéstől ösztönözve, végül új célt tűztünk ki magunknak! A képzés során megszerzett értékes tudásra, tapasztalatokra és iránymutatásokra alapozva, arra vállalkoztunk, hogy az országban élő lisztérzékeny embernek segítsük a mindennapjait azzal, hogy minőségi alapanyagokból készült, friss, finom, gluténmentes kenyeret és alapvető pékárukat állítsunk elő a Glulu márkanév alatt.Sütőüzemünkben kizárólag kiváló minőségű, gluténmentes alapanyagokkal dolgozunk, így a keresztszennyezés lehetősége kizárt. Termékkínálatunk egésze mentes a gluténtól, tejszármazékoktól és a tojástól, jelentős része pedig cukrot és élesztőt sem tartalmaz!
A Glulu szlogenje: az „Egy falatnyi boldogság” üzenete, hogy mentes termékeinkkel szeretnénk jóízű és boldog pillanatokat szerezni vásárlóink számára.
(részlet a www.glulu.hu weboldalról)
Ahogyan a szlogen is szól elég ránézni Lillára, erre a bűbájos teremtésre és máris mosolyra fakadunk és a termékeikkel igazi boldogsághormont adnak.
Összefoglalva fantasztikus élmény volt a Hunorganic Kft termékeit megismertetni az érdeklődőkkel, amihez óriási segítségemre volt a férjem, Ildikó, Bence és Tina is akikkel csapatként álltunk a standnál és próbáltunk mindenkire odafigyelni.Beszélgetni a különféle praktikákról, érzékenységek összehangolásáról , nehézségekről amiket nap mint nap próbálnak legyőzni.Új termékeket megismertetni, recepteket kipróbálni s megmutatni mindenkinek,hogy igen lisztérzékenyként is ehetünk finomabbnál finomabb falatokat. 
Egy fantasztikus élmény volt !
Köszönöm a Hunorganic Kft-nek


Készítette: Cseszákné Molnár Julianna




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

baconos-sajtos csónak

  30 dkg naturbit alfamix 2ek tejföl 1ek olaj 1tk só 1tk cukor 1cs instant élesztő 150 ml víz(+50 ml szükség esetén A lisztet keverőtálba te...