A férjem ma lett 28 éves, nehézgépkezelőként dolgozik így elhatároztam ,hogy ehhez a témához kapcsolódóan fogok neki tortát készíteni természetesen glutén és laktózmentesen. Ő ugyan nem lisztérzékeny de itthon csak olyan hozzávalók vannak amiket én is ehetek. Szeretem a formatortákat és attól,hogy lisztérzékenyként élek még nem jelenti azt,hogy ne érdemelnénk meg mi is mókás tortákat. Így született ez a jelenet is ahol a föld" naturbit csokis kekszből készült,a piskóta naturbit alfamixből a fondant pedig a Betti oldalán megtalálható recept szerint.Nagyon örült neki és boldog vagyok mert örömet szerezhettem neki a szülinapján.
Kakaós Piskótához:
8 db m méretű tojás
8 ek cukor
7 ek naturbit alfamix
1,5 ek holland kakaópor
csipet só
A tojásokat kettéválasztjuk a fehérjét 2 ek cukorral kemény habbá verjük,a sárgájához adjuk a többi cukrot,sót és a kakaót majd alaposan kikeverjük. A felvert habhoz keverjük óvatosan,hogy ne törjön össze a hab végül a naturbit alfamixet is hozzáadagoljuk.Előmelegített sütőben 30*25cm tepsiben 160 fokon 35 perc alatt tűpróbáig sütjük.
Fehér piskótához:
8 db m méretű tojás
8ek cukor
8 ek naturbit alfamix
csipet só
A tojásokat kettéválasztjuk a fehérjét 2 ek cukorral kemény habbá verjük,a sárgájához adjuk a többi cukrot kikeverjük, a felvert habhoz keverjük ügyelve ne törjön össze a hab.35*35 cm tepsiben 160 fokos előmelegített sütőben megsütjük 35 perc alatt.
Munkagép piskótája:
6 db m méretű tojás
6 ek naturbit alfamix
6 ek cukor
csipet só
A fentiekhez hasonlóan elkészítjük a tésztát, 20*25 cm tepsibe sütjük ki. Ez lesz a munkagép teste.
Krém:
6 dl tejszín
3 ek holland kakaópor
5 ek porcukor ( ízlés szerint)
kevés rumaorma
Vajkrém:
250 g porcukor
250 g vaj vagy margarin ( én utóbbit használtam)
Fondant: Én margarint használtam hozzá ,színezékként sárga ételfestéket használtam illetve holland kakaót.
Kiskuktától ismét.
1 ek Lucullus étkezési zselatin (10 gr)
6 ek víz (70 gr)
1 ek (15 gr) margarin vagy vaj
2 ek méz (50 gr)
porcukor szitálva, amennyit felvesz
A vízben a zselatint felforrósítjuk,majd a vajat vagy margarint és a mézet hozzákeverjük és addig kavarjuk míg elolvad a vaj.Ezután a porcukor kb feléhez adjuk és elkeverjük majd fokozatosan adagoljuk hozzá a porcukrot,míg nyújtható masszát kapunk.Eleinte ragadni fog,de aztán jól formázható lesz.Én ezt mindig 1-2 nappal hamarabb csinálom meg.
(Betti oldalán leírtak szerint)
A torta összeállításához a kakaós piskótát félbe vágtam alsó réteg kakaós volt amit megkentem a krémmel,ezután jött a fehér piskóta (gáztepsi méretből vágtam ki)amit szintén krémmel kentem le végül a harmadik réteg szintén kakaós piskóta volt. Egy órára hűtőbe helyeztem pihenni. Közben elkészítettem a munkagépet:
Alsó része kettő rétegből állt, mérete 10*16 cm volt,második réteg szintén két elemből állt ezek mérete 8*8 cm , a teteje pedig 5*5 cm .A rétegeket krémmel rögzítettem össze hűtőbe helyeztem 1 órára.A dupla rétegek egyike a maradék gáztepsi méretből vágtam ki a másikat a 6 tojásosból.A tésztákat lekentem a vajkrémmel és 30 percet hűtőbe pihentettem. A fondantot sárgára valamint barnára színeztem.Porcukros felületen kinyújtottam (nincs műanyag sodróm ezért folpackkal nyújtottam ) és ráterítettem a tortákra az alap barna lett a gép sárga.
A kerekeket 3 cm illetve 5 cm átmérőjű kör alakú formával szúrtam ki. Közepét kisebb körformával kiszedtem és sárga fondantal töltöttem meg. A gumiabroncsot úgy készítettem,hogy a barna fondantot vékony csíkokra vágtam és srégen a kerekekre helyeztem. Az ablakait fehér és barna fondant összesodrásával készítettem.
A fű alapja zöldre színezett vajkrém amit megszórtam zöldre színezett kókusszal.
A földet összetört naturbit csokis keksszel imitáltam.
Sütési alapanyagaimat a Hunorganic Kft. webáruházából rendelem
Készítette: Cseszákné Molnár Julianna
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése