2019. március 16., szombat

Bogyó és babóca torta gluténmentesen és laktózmentesen

Amikor formatortát készítek mindig visszamegyek kicsit gyereknek és úgy élem meg mint mikor gyurmáztunk figurákat. Szeretek vele babrálni de a legjobb mikor a célszemély örül az elkészült figuráknak. :) 

Tészta 24 cm tortaformához:

8 db m méretű tojás
8 ek kristálycukor
8 ek naturbit alfamix
1 csipet só

A tojásokat kettéosztjuk és a fehérjéhez adunk 1 ek cukrot a többit pedig a sárgájához mérjük. A fehérjét kemény habbá míg a sárgáját a cukorral világos sűrű masszává keverjük.
Ezután a fehérjéhez keverjük óvatosan a sárga masszát, majd a lisztkeveréket a sóval és 24-es kapcsos tortaformába öntjük.

Előmelegített sütőben 160 fokon kb 35 perc alatt tűpróbáig sütjük majd formában kihűtjük.
Ezt követően a tésztát 4 egyenlő részre osztjuk és megtöltjük a következő krémmel:

500 g mascarpone

1000 ml tejszín

200 g  mogyorókrém ( Spar free from glutén és laktózmentes)

3 ek porcukor
2 cs expressz zselatin
1,5 ek holland kakaópor


A tejszínt félig felverjük,hozzáadjuk a mogyorókrémet, mascarponet, expressz zselatint porcukrot,holland kakaót és sima masszává keverjük. A habot 3 részre osztottam ,habzsák segítségével megtöltöttem a lapokat amiket 3 órán keresztül pihentettem a hűtőszekrényben.

Mikor kivettem a hűtőből a formát hajszárító segítségével szedtem le róla. 
Visszatettem a hűtőbe 2 órára és ezután bevontam krémmel:
400 g laktózmentes margarin (Vénusz) 
400 g porcukor

Egy éjszakára hűtőbe helyezzük pihenni majd másnap bevonjuk fondanttal. 

A bábukat is fondant-ból készítettem (összeillesztéshez gluténmentes spagettit használtam). 
A virágok cukorvirágok.
A hátteret (szivárvány) habcsókból készítettem:


Habcsók Anita receptje alapján:



120 g tojásfehérje

320 g kristálycukor



A tojások fehérjét és a cukrot kézi habverővel keverjük lazán össze. Vízgőz felett folyamatosan keverve melegítsük csípősre. Vegyük le a gőz felől és elektromos habverővel verjük kihűlésig addigra kemény habot fogunk kapni. Színezékkel színesíthetjük majd saslik pálcákat tegyünk le alapnak erre habcsővel kinyomjuk a kellő mintákat és 100 fokon 40-50 percig szárítjuk gőzmentes sütőben nekem most több idő volt a szárítás mert nagy felület volt egyben. Időnként nyissuk ki a sütő ajtaját,hogy a gőz távozzon. Akkor van kész ha az alja elválik a sütőpapírról. 



Mikor mindennel készen vagyunk fogyasztható a torta.





Sütési alapanyagaimat a Hunorganic Kft. webáruházából rendelem

Készítette: Cseszákné Molnár Julianna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

baconos-sajtos csónak

  30 dkg naturbit alfamix 2ek tejföl 1ek olaj 1tk só 1tk cukor 1cs instant élesztő 150 ml víz(+50 ml szükség esetén A lisztet keverőtálba te...