Amikor formatortát készítek mindig visszamegyek kicsit gyereknek és úgy élem meg mint mikor gyurmáztunk figurákat. Szeretek vele babrálni de a legjobb mikor a célszemély örül az elkészült figuráknak. :)
Tészta 24 cm tortaformához:
8 db m méretű tojás
8 ek kristálycukor
8 ek naturbit alfamix
1 csipet só
A tojásokat kettéosztjuk és a fehérjéhez adunk 1 ek cukrot a többit pedig a sárgájához mérjük. A fehérjét kemény habbá míg a sárgáját a cukorral világos sűrű masszává keverjük.
Ezután a fehérjéhez keverjük óvatosan a sárga masszát, majd a lisztkeveréket a sóval és 24-es kapcsos tortaformába öntjük.
Előmelegített sütőben 160 fokon kb 35 perc alatt tűpróbáig sütjük majd formában kihűtjük.
Ezt követően a tésztát 4 egyenlő részre osztjuk és megtöltjük a következő krémmel:
500 g mascarpone
1000 ml tejszín
200 g mogyorókrém ( Spar free from glutén és laktózmentes)
3 ek porcukor
2 cs expressz zselatin
1,5 ek holland kakaópor
A tejszínt félig felverjük,hozzáadjuk a mogyorókrémet, mascarponet, expressz zselatint porcukrot,holland kakaót és sima masszává keverjük. A habot 3 részre osztottam ,habzsák segítségével megtöltöttem a lapokat amiket 3 órán keresztül pihentettem a hűtőszekrényben.
Mikor kivettem a hűtőből a formát hajszárító segítségével szedtem le róla.
Visszatettem a hűtőbe 2 órára és ezután bevontam krémmel:
400 g laktózmentes margarin (Vénusz)
400 g porcukor
Egy éjszakára hűtőbe helyezzük pihenni majd másnap bevonjuk fondanttal.
A bábukat is fondant-ból készítettem (összeillesztéshez gluténmentes spagettit használtam).
A virágok cukorvirágok.
A hátteret (szivárvány) habcsókból készítettem:
Habcsók Anita receptje alapján:
120 g tojásfehérje
320 g kristálycukor
A tojások fehérjét és a cukrot kézi habverővel keverjük lazán össze. Vízgőz felett folyamatosan keverve melegítsük csípősre. Vegyük le a gőz felől és elektromos habverővel verjük kihűlésig addigra kemény habot fogunk kapni. Színezékkel színesíthetjük majd saslik pálcákat tegyünk le alapnak erre habcsővel kinyomjuk a kellő mintákat és 100 fokon 40-50 percig szárítjuk gőzmentes sütőben nekem most több idő volt a szárítás mert nagy felület volt egyben. Időnként nyissuk ki a sütő ajtaját,hogy a gőz távozzon. Akkor van kész ha az alja elválik a sütőpapírról.
Mikor mindennel készen vagyunk fogyasztható a torta.
Készítette: Cseszákné Molnár Julianna
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése