2022. november 29., kedd

Túrós falat szafi lisztből

 Túrós-sajtos falat Szafi free expressz lisztkeverékből gluténmentes ,IR barát

Recept :
250 g reszelt trappista sajt
250 g túró
1 tk
100 g vaj
150 g Szafi free expressz lisztkeverék
1 tojássárgája a kenéshez
magvak,mák,dekor só a szóráshoz
A hozzávalókat tálba mérjük és összegyúrjuk.
Kb 1,5 cm vastagságúra kilapogatjuk a tésztát majd lisztezett műanyag spatula segítségével apró darabokra vágjuk .
A tojássárgával lekenjük, és megszórjuk mákkal, köménnyel,dekor sóval,szezámmaggal,snidlinggel stb.
180 fokos sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütjük.


Pogácsa szafi lisztből

 Szafi lisztkeverékekből készítettem pihe puha pehelykönnyű pogácsát ami harmadik napon is ugyanolyan puha volt

250 g Szafi Free világos kenyér lisztkeverék
250 g Szafi csökkentett szénhidráttartalmú kenyér és péksütemény lisztkeverék
1 db m méretű tojás
1 tk só
50 g vaj
175 g joghurt
275 ml tej
1 cs instant élesztő
A száraz és folyékony alapanyagokat külön tálba mérjük és elkeverjük, majd összetöltjük és robotgép segítségével összegyúrjuk.
10 percet pihentetjük,kinyújtjuk kb 1,5 cm vastagra majd 4 cm-es pogácsa szaggatóval 41 db-ot kiszaggatunk.
Lekenjük tojással és megszórjuk sajttal.
180 fokos légkeveréses sütőben 25 perc alatt készre sütjük.
(Sütési ideje függ a sütő teljesítményétől,ha nincs légkeverés lehet anélkül is sütni alsó felső sütéssel)


zebra süti gluténmentesen

 8 db m méretű tojás

3 ek mandulaliszt
1 ek tápióka keményítő
4 ek barna rizsliszt
1,5 ek Naturbit holland kakaópor +2 ek víz
9 ek eritrit
csipet só

A tojásokat kettéosztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgákat eritrittel és a sóval habosra keverjük.
Ezután a fehérjéhez keverjük óvatosan a sárga masszát, majd a liszteket és összekeverjük.Ketté osztjuk a masszát és a feléhez hozzákeverjük a kakaóport és vizet majd 26-os kapcsos tortaformába mérjük a következőképpen: a tepsi közepére helyezünk 2 ek fehér tésztát aminek a közepére helyezünk 2 ek barna masszát és így tovább míg el nem fogynak a masszáink.
Előmelegített sütőben 160 fokon kb 30 perc alatt tűpróbáig sütjük majd a formában kihűtjük porrá őrölt eritrittel ,diabetikus lekvárral vagy tejjel fogyasztjuk.



Szendvicskenyér gluténmentesen

  300 g Naturbit alfamix

10 g útifű
1 tk só
1 tk cukor
2.5 dkg Budafoki élesztő
300 ml víz
1ek étolaj
A hozzávalókat tálba mértem és robotgép segítségével meggyúrtam.
Kelesztés nélkül 2 db rudat formáztam ezeket bevagdostam lekentem olajjal lefedtem frissen tartó fóliával és 50 fokos sütőbe tettem őket 35 percre kelni.
Ezután a hőmérsékletet 220 fokra emeltem és 25 perc alatt megsütöttem.(sütési ideje függ a sütő teljesítményétől akkor jó ha kemény a teteje és az alja ez hűlés közben puhulni fog)
Konyharuhára helyezett rácson hűtöttem ki


Palacsinta gluténmentesen Schar lisztből

 Hozzávalók:
3 db m méretű tojás
1 tk cukor
1 cs vanília cukor
2 ek étolaj
6 g sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna
csipet só
200 g gluténmentes lisztkeverék
200 ml ásványvíz
350 ml laktózmentes tej

A tojásokat, sütőport,cukrokat, étolajat összekeverjük.
Hozzáadjuk a sütőport,szódabikarbónát és a gluténmentes lisztkeveréket ebből sűrű masszát készítünk.
Apródonként belekeverjük a laktózmentes tejet majd az ásványvizet amelyből nagyon híg alap lesz.A palacsintasütőt vékonyan olajjal kikenjük majd egy kisebb merőkanálnyi adagot beleterítünk így vékony tésztát tudunk sütni belőle.

Töltelék:
250 g laktózmentes túró
150 g laktózmentes tejföl
1 fél citrom reszelt héja+leve
ízlés szerint cukor



2021. december 12., vasárnap

Lekváros puszedli gluténmentesen formában sütve


50 dkg It's us - worry-free food Miklos universal mix
30 dkg virágméz
13 dkg margarin (puha)
2 db m méretű tojás
1,5 dkg szódabikarbóna
2 ek cukor
1 csipet só
1 cs Mézes fűszerkeverék
1 citrom reszelt héja
-A hozzávalókat tálba mérjük és alaposan összegyúrjuk. -1 éjszakát pihentetjük hűtőben. -Majd másnap vékonyra kinyújtjuk és karikákat szaggatunk belőle. Fém muffin formát kikenünk olajjal (vagy formaleválasztó spray-t is használhatunk) és beleteszünk egy-egy karikát lekvárt halmozunk rá majd még egy tésztakarikát rányomkodunk.
190 fokra előmelegített sütőben kb 10-12 percig sütjük. Vigyázzunk mert hamar túlsül. Mielőtt kiszedjük a tepsiből kicsit pihentessük mert frissen törik!
Lelocsolhatjuk vagy befedhetjük az egészet csokival minkét megoldás szuperül áll neki .



2021. október 22., péntek

Hólabda glutén és laktózmentesen

 Tészta:

8 db m méretű tojás
8 ek cukor
2 ek holland kakaópor
6 ek It's us - worry-free food Miklos mix (régi nevén alfamix)
1 csipet só

A tojásokat kettéválasztjuk a fehérjét kemény habbá verjük, a tojássárgát, cukrot és sót sűrű masszává keverjük. Ezután a fehéret,sárgás masszát és a lisztkeveréket,kakaóport óvatosan ügyelve,hogy a hab ne törjön meg összekeverjük. Gáztepsi méretű lapon (Méretek (SZx M x M): 40,6 × 36 × 1,5 cm) előmelegített sütőben 160 fokon tűpróbáig sütöttem.

Krém:
1 cs puding (vanília vagy tejszín ) én vaníliát használtam
3 ek cukor
5 dl laktózmentes tej
A pudingot szokásos módon megfőzzük majd 25 dkg laktózmentes margarint vagy vajat (ki melyiket kedveli) 15 dkg porcukorral elkezdünk habosra keverni és mikor már szépen összeállt hozzáadjuk a langyosra hűlt pudingot és 50 g kókuszt. Csomómentesre keverjük a gép segítségével.
A piskótából korongokat vágunk két korongot összetapasztunk a krémmel az oldalát is . 30 percre hűtőbe tettem majd kókuszba forgattam végül olvasztott csokival kentem le. (10 dkg csoki + 2 ek étolaj 1,5 percig mikrózva)



baconos-sajtos csónak

  30 dkg naturbit alfamix 2ek tejföl 1ek olaj 1tk só 1tk cukor 1cs instant élesztő 150 ml víz(+50 ml szükség esetén A lisztet keverőtálba te...