2017. április 14., péntek

Palacsinta gluténmentesen GM rizslisztből

Hozzávalók:

30 dkg Nutri free farina di riso finissima (finom őrlésű rizsliszt) 

3 db L méretű tojás

fél dl étolaj

1,5dl víz
1 kk cukor
1 csipet só
1 csipet szódabikarbóna
és annyi laktózmentes tej hogy a tészta szó szerint folyós legyen kb mint a tej olyan sűrűségű volt.Ugyanis amikor sűrűbbre hagytam mint pl az alfamixből szoktam egyből összerántotta a serpenyőben a tésztát és egy vastag valami lett belőle. Nos azt nem tudom más serpenyőben hogyan reagál de a kerámiabevonatos palacsintasütőben tökéletes volt. Én vegyes lekvárral töltöttem olvasztott étcsokival és eperrel díszítettem.Most készítettem először finom őrlésű rizslisztből ( Nutri free farina di riso finissima ) palacsintát. Nem sok reményt fűztem hozzá így nem is mértem pontos mértékegységet a tejből de kellemeset csalódtam mind a finom őrlésű rizslisztben mind az új kerámiabevonatos palacsintasütőmbe :D mind a kettő ötösre vizsgázott !






Fonott kalács gluténmentesen GM


Hozzávalók:


340 g naturbit alfamix

60g cukor

34 g vaj (lehet laktózmentes is)

3 s méretű tojássárgája 

7 g instant élesztő ( vagy 20g friss futtatás nélkül csak belemorzsolva)
4 g só
165 ml langyos tej (lehet laktózmentes tej) 
1 db vanília cukor
fél citrom reszelt héja(elhagyható)


Keverőtálba öntjük a tejet,élesztőt és tojássárgáját és összekeverjük majd a porcukrot, és az összes összetevőt hozzáadjuk majd jól kidagasszuk.
A tésztát osszuk 3 felé, és gömbölyítsük fel,
2-3 perc pihentetés után sodorjuk meg a szálakat, figyeljünk rá, hogy a szálak a végeik felé folyamatosan vékonyodjanak.
Fonjuk össze a szálakat lazán, és tegyük 20 percre a sütőbe 50 fokra. Ezt követően a hőmérsékletet emeljük 150 fokra és 5 percre tegyük légkeverésre mikor lejár az idő a hőmérsékletet emeljük 200 fokra és a tegyük alsó felső sütésre . A tésztát vegyük ki kenjük le jól elkevert egész tojással amit ismételjük meg még egyszer. Tegyük vissza a sütőbe és 
200 °C-os előmelegített, sütőben alsó felső sütésen 20 perc alatt süssük készre.
Formában sütve:


forma nélkül: 







Túró kocka gluténmentesen GM

Hozzávalók: 


Tészta: 

25 dkg naturbit alfamix

1 db tojás

1 csipet só
8 dkg porcukor ( 5dkg fruktózzal lehet helyettesíteni)
1 bő ek tejföl
0,5 csomag sütőpor
12 dkg margarin

Töltelék:
1 citrom reszelt héja
mazsola( elhagyható) 
50 dkg túró
3 m méretű tojásfehérje kemény habbá verve
porcukor ízlés szerint ( fruktózzal helyettesíthető) 
1 ek rizsliszt
A lisztet elkevertem a porcukorral a sütőporral és a citromhéjjal. Majd hozzámorzsoltam a margarint hozzátettem a tejfölt és a tojásokat és alaposan összegyúrtam.Hűtőbe tettem fél órára.
Töltelék: Tojás fehérjét kemény habbá vertem,majd óvatosan belekevertem a túrót,porcukrot, citromhéjat és rizslisztet (mazsolát én most nem tettem bele) .
A tésztát kettészedtem és kinyújtottam.Az alsó réteget tepsibe tettem megszurkáltam villával és rátettem a tölteléket majd befedtem tésztával. Megszurkáltam villával a felső réteget is lekentem tojássárgájával és 190 fokos sütőben 45 percig sütöttem.Kihűlve szeleteljük!









Perec gluténmentesen 2. GM


Hozzávalók: 


30 dkg naturbit alfamix

1 cs instant élesztő

5 dkg olvasztott laktózmentes vaj
1 db L méretű tojás
1,5 dl laktózmentes tej
1 tk cukor
1 kk só

máz: 

15 g rizsliszt
15 g só
25 ml víz keveréke.

A hozzávalókat összegyúrom sima tésztává és langyos helyen duplájára kelesztem. Ezután felosztom 6 egyforma részre és kisodrom úgy hogy a két vége vékonyabb legyen viszont a közepe dundibb ez lesz a perec alja. Ezután a két vékony szélét megfogom és összefonom majd perec alakúra formázom. Lekenem őket tojással és elkezdem sütni előmelegített sütőben 180 fokon kb 10 perc múlva kiveszem őket a sütőből és megkenem a mázzal majd még sütöm kb 20 percig.






Julcsi gluténmentes süteményei facebook csoport


Kuglóf gluténmentesen


Hozzávalók:


6 db L méretű tojás

9 ek naturbit alfamix vagy glutenix csicseris keverékből is működik

6 ek cukor

1 marék mazsola

1 cs sütőpor
csipet só

máz:
2 tábla étcsokoládé
3ek étolaj

Tojásokat kettéválasztjuk a fehérjét kemény habbá verjük,a sárgájához hozzáadjuk a cukrot és sót majd fehéredésig keverjük. Ezután a felvert habhoz adjuk a sárgás masszát és óvatosan összekeverjük a sütőporos alfamixel vagy csicseris keverékkel hozzáadjuk a mazsolát kuglóf formába öntjük és előmelegített sütőben 170 fokon sütőtől függően tűpróbáig sütjük( nálam kb 40 perc volt) . A mázhoz a csokit olajjal gőz felett megolvasztjuk majd a kuglófot ecset segítségével bevonjuk csokival.

Megjegyzés: A Glutenix csicseris kenyérpor tartalmaz gluténmentes zabot és gluténmentes búzakeményítőt.





Csíkos kalács gluténmentesen

Húsvétkor az egyik legnagyobb fejtörést a kalács elkészítése adja.Ugyanis a gluténmentes lisztkeverékek teljesen másképp viselkednek mint a hagyományos búzás verziók. A következő kalácsrecept kakaó mellé vajjal megkenve igazán ízletes.
Tészta:


2 dl laktózmentes tejszín 

2 dl laktózmentes tej 

1 tojás

csipet só

2 ek burgonyapehely

5 ek porcukor

60 dkg naturbit alfamix
3 dkg  friss élesztő 

A hozzávalókat egy tálba mértem (az élesztőt is simán hozzátettem nem futtattam) és kézzel bedagasztottam a tésztát majd meleg helyen duplájára kelesztettem. 

Kiborítom a tésztát jól átgyúrtam megfeleztem az egyik feléhez 2 tk holland kakaóport + 3ek langyos vizet összekeverve belegyúrtam a tésztába. 
A fehér lapot téglalappá nyújtottam és kb 5mm vastagra majd a kakaós tésztát szintén. 
Egy egész tojást jól elkevertem megkentem a fehér lapot rátettem a barna lapot kicsit nyújtottam még rajta bekentem tojással és feltekertem. 
A tésztát formába tettem( én formaelválasztó sprayt használok) lekentem olajjal lefedtem alufóliával és 50 fokos sütőben 20 perc alatt ismét kelesztettem. 
Ezután levettem a fóliát a tésztát lekentem tojással hőmérsékletet 170 fokra emeltem és kb 45 perc alatt készre sütöttem.
Ne süssük nagy hőfokon mert megég a teteje a belseje pedig nyers marad. 
Tipp: 4-5 db lyukat a tetejére szívószállal csinálhatunk hogy a gőz tudjon távozni és ne repedjen meg a kalács. 
A kalácsot sütés során még kétszer lekentem tojással. Elsőnek mikor betettem másodszor 5 perccel azelőtt hogy elkészült volna.
Kihűtöttem a kalácsot konyharuhán majd felszeleteltem.



Sütési alapanyagaimat a Hunorganic Kft. webáruházából rendelem

Készítette: Csné Molnár Julianna

Perec gluténmentesen 1.

A vásári forgatagokban alap a perec vásárlás de nekünk lisztérzékenyeknek sem kell lemondanunk erről a finomságról hiszen otthon könnyen elkészíthető.

Tészta:

30 dkg nutrifree per pane + 5dkg 2 dkg friss élesztő
5 dkg olvasztott laktózmentes vaj
1 db L méretű tojás
1,5 dl laktózmentes tej
1 tk cukor
1 kk só


máz:
15 g rizsliszt
15 g só
25 ml víz keveréke

A hozzávalókat egy tálba mérem és  összegyúrom sima tésztává( a friss élesztőt csak belemorzsoltam nem futtattam) és langyos helyen duplájára kelesztem. 
Ezután felosztom 6 egyforma részre és kisodrom úgy hogy a két vége vékonyabb legyen viszont a közepe dundibb ez lesz a perec alja. 
Ezt követően a két vékony szélét megfogom és összefonom majd perec alakúra formázom. Lekenem őket tojással és elkezdem sütni előmelegített sütőben 180 fokon.
Kb 10 perc múlva kiveszem őket a sütőből és megkenem a mázzal majd tovább sütöm kb 20 percig. 
A mostani pereceimet nagyobbra és vékonyabb ropogósabbra készítettem.
Elképesztően finom igazi vásári perecek lettek :) 




Sütési alapanyagaimat a Hunorganic Kft. webáruházából rendelem

Készítette: Csné Molnár Julianna

baconos-sajtos csónak

  30 dkg naturbit alfamix 2ek tejföl 1ek olaj 1tk só 1tk cukor 1cs instant élesztő 150 ml víz(+50 ml szükség esetén A lisztet keverőtálba te...