2018. augusztus 22., szerda

27. Farmer-expo gluténmentes szemmel

Köszönőlevél

A hétvégén a farmer expon jártam kiállítóként a Hunorganic Kft-vel. Erről fogalmaztam meg egy rövid összefoglalót a tapasztalataimról. 



Először is mi az a Farmer expo? 


Farmer-Expo Magyarország egyik vezető nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítása, mely első pillanattól kezdve céltudatosan az agráripari ágazatcsoport részeseinek és partnereinek igyekszik minél szélesebb körű és minél hatékonyabb lehetőségeket biztosítani a kapcsolatteremtésre, a kapcsolatok elmélyítésére, a megmérettetésre, egyszóval az előrelépésre.


A kiállítás ennek megfelelően fórumot biztosít a közvetlenül mezőgazdasági termeléssel foglalkozó, illetve az ehhez a szférához kapcsolódó, azzal partneri viszonyban álló hazai és külföldi cégeknek, vállalkozásoknak és szervezeteknek a termékeik, szolgáltatásaik bemutatására.



Emellett a program évről évre bővülő palettáján olyan szakmai rendezvények is szerepelnek, amelyek az egyes, szűkebb területein tevékenykedő szakemberek számára adnak módot az új, fontos ismeretek elsajátítására, a legújabb kutatási, termelési eredmények vagy egyéb, a gyakorlatban közvetlenül hasznosítható tapasztalatok megismerésére.



A Farmer-Expo helyszínéül 1993-tól minden évben a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központ szolgál. 


Miért lényeges is ez gluténmentes szemmel nézve?

Mint ahogyan a boltok polcain úgy a rendezvényeken is egyre kiemelkedőbb helyet kap a gluténmentesség mint téma és a gluténmentes termékek fontossága.Ezt egy lisztérzékeny szemével nézve nagyszerű hírnek tartom, hiszen azt jelenti egyre szélesebb a paletta ahol és amiket ehetünk. 

A Hunorganic Kft.-vel a Civita standján mutathattuk be a termékeket,illetve az ezekből négy napon keresztül folyamatosan sütött glutén és tejmentes lángos- glutén,tej,tojásmentes muffin,-glutén,tojás,vegán fasírtok-glutén,tej,tojásmentes palacsinta finomságokat. 











Mit kell tudni a Hunorganic Kft-ről és termékeiről? 

Králl Mária és Horváth Miklós a Hunorganic gluténmente üzem alapítói
Králl Mária és Horváth Miklós az alapítók
A Hunorganic Kft alapítói Králl Mária és Horváth Miklós.

Gluténmentes termékek gyártása

Miklós személyes érintettsége miatt kezdődtek meg a gluténmentes termékek fejlesztése és gyártása, amely oszlopos tagjává nőtte ki magát a 2005-ben indult GLUTENIX márka.

A GLUTENIX – az egyetlen magyar gluténmentes búzakeményítős termékcsalád

GLUTENIX gluténmentes termékek fő alapanyaga a gluténmentes búzakeményítő  amelynek köszönhetően az ebből készült lisztkeverékekkel készülő kenyerek és péksütemények ízben és állagban is nagyon hasonlítanak a megszokott búzalisztes termékekhez, de mégis 100%-ig gluténmentesek. Sajnos azok a gluténérzékenyek akik egyben búzaallergiások is, ezeket a termékeket nem fogyaszthatják, nekik a NATURBIT és MIMEN termékcsaládokat ajánljuk.
székesfehérvári gluténmentes pékségben számos, 28 napig eltartható, védőgázos csomagolásban előre csomagolt kész gluténmentes kenyerek és péksütemények kaphatóak egyrészt webáruházunkban másrészt partnereink üzleteiben is.
A GLUTENIX lisztekből nem csak kenyér és péksütemény készíthető, kitűnő édes- és sós sütemény, keksz, palacsinta muffin és piskóta alapok. Több GLUTENIX liszt is alacsony fehérje tartalmú (PKU és vesebetegek diétájába is alkalmazható), mások több rostot tartalmaznak annak érdekében, hogy a gluténmentes diéta változatos legyen és kiegyensúlyozott étrendet biztosíthasson.

A NATURBIT gluténmentes termékcsalád, amely búza-, tej- és szójamentes  is egyben.

Egy újabb fejlesztés eredménye. A NATURBIT termékek nem csak gluténmentesek, hanem búzamentesek is. Összetevőik között kukorica- és burgonyakeményítő is megtalálható.  A NATURBIT termékek fejlesztése során az egyik fő szempont, az volt, hogy minél természetesebb, ízfokozóktól és színezékektől mentes termékeket gyártsunk. A NATURBIT termékcsalád lisztjeiből szinte bármit el lehet készíteni. Az márka egyik zászlóshajója gluténmenetes liszt az ALFA MIX, amely népszerűségére jellemző, hogy az összes ALDI szupermarketben, és az AUCHAN hipermarketekben is kaphatóak.

A MIMEN – minden mentes – pontosabban minden allergéntől mentes termékek

A fogyasztó igényekre elsők között reagálva a Hunorganic Kft 2014-ben hívta életre a MIMEN márkát, amely azoknak a kedves vásárlóinknak könnyíti meg a mindennapjait akik többszörös ételallergiától szenvednek. A MIMEN termékek különlegessége, hogy a széles körben használt rizs, kukorica és burgonya helyett hajdinával, kölessel, csicseri borsóval készülnek, így a MIMEN termékcsalád: Glutén-, búza-, tojás-, tej-, szója-, kukorica-, rizs-, burgonya mentes is egyben. Tökéletes megoldás multiallergia esetén.

A GLIADINO – a 6 tojásos gluténmentes tészta

Azoknak ajánljuk, akik gluténmentes tésztát szeretnének fogyasztani, amelyik ízben és állagában is megtévesztésig hasonlít a hagyományos száraztésztáéra. Számos formában készülnek a GLIADINO gluténmentes tészták, legyen az spagetti, cérnametélt, lasagne vagy levesbetét. Azoknak akiknek a szervezete a tojást sem tolerálja, ajánljuk a MIMEN csicseri alapú minden mentes száraztésztáinkat, amelyek kukorica-, rizs és tojásmentesek is szemben a GLIADINO tésztákkal.
A tojásos és tojásmentes termékek gyártása között az ütem teljes-körű és alapos ún. allergén takarításon esik át.
A Hunorganic Kft fejlett technológiával és számos innovatív receptúrával rendelkezik a gluténmentes tészta gyártás terén, így gluténmentes tésztái kiváló minőségűek, könnyen kezelhetőek és nem utolsó sorban finomak is.
(leírás a hunorganic.hu weboldalról)
Ma már Csermely Gergely az ügyvezető ő is lelkiismeretesen, korábbi receptúrákat megtartva, tudását és lisztérzékenységben való érintettségét beleadva ápolja és készíti a gluténmentes termékeket. 2007-ben mikor lisztérzékeny lettem azt se tudtam,hogy megélem e a holnapot illetve mit fogok enni,mihez fogunk kezdeni, és most 2018-ban én is segíthetek a lisztérzékeny társaimnak elindulni és minél változatosabbá tenni a mindennapokat annak érdekében,hogy lisztérzékenyként se kelljen lemondanunk a kedvenc ételeinkről.


Visszatérve az expora rengetegen kóstolták meg a lesütött és kiállított termékeket ,illetve mondtak véleményt róluk. Nem tudok olyat kiemelni ami ne fogyott volna el pillanatok alatt. Legyen az palacsinta, répatorta ,lángos stb ahogy sültek úgy fogytak és volt aki csak azért látogatott el az expora,hogy találkozzunk velünk.Tudni illik minden témával és termékkel kapcsolatosan fogalmazódik meg az emberekben jó és rossz vélemény egyaránt.Szerencsére főleg pozitív visszajelzések érkeztek pl: 
- "25 éve vagyok lisztérzékeny és sose ettem lángost, nagy örömet szerzett ezzel nekem "
- "Anya otthon te is süssél ilyen palacsintát de ugyanilyen kicsiket és finomakat"
 és még sorolhatnám , volt sok olyan érdeklődő akiket nem érintett a lisztérzékenység,mégis jóízűen falatozták a kóstolókat és öröm volt hallani,hogy nem éreztek nagy különbséget a búzás verzióhoz képest.Érkeztek olyanok is akik nem lisztérzékenység miatt fogyasztanak gluténmentes termékeket csupán az íze miatt, vagy fogyást várnak tőle (ami tévedés,hogy a gluténmentes termékek fogyasztanak), esetleg jobban érzik magukat így ,hogy a glutént kihagyják az étrendjükből. Nos megállapítható ,egyre több mindenkit érint és érdekel a téma. Van aki saját magát szerette volna meglepni egy -egy újdonsággal, esetleg családtagjait ismerőseit. 
Fontosnak tartom kiemelni,hogy egészségügyi dolgozók, boltosok szintén nyitottak voltak a gluténérzékenységgel kapcsolatosan , és próbáltak információkat gyűjteni,valamint a termékekről bővebb ismertséget szerezni amivel esetleg pácienseiket, vásárlóikat segíthetik. 
A Hunorganic Kft termékein kívül az expon kóstolhattunk még a Glulu's free from jóvoltából szendvicseket, süteményeket, kekszeket.

Ki is az a Glulus? 

Az IgenDebrecen startupper és társadalmi vállalkozóképzés egyik csapataként indultunk 2015-ben. A projektünk célja az volt, hogy 3 hónap alatt megteremtsük egy gluténmentes, friss péktermékeket előállító pékmanufaktúra alapjait. A feladatot sikeresen vettük, és meg is nyertük a képzést záró versenyt.
A rengeteg pozitív vásárlói visszajelzéstől ösztönözve, végül új célt tűztünk ki magunknak! A képzés során megszerzett értékes tudásra, tapasztalatokra és iránymutatásokra alapozva, arra vállalkoztunk, hogy az országban élő lisztérzékeny embernek segítsük a mindennapjait azzal, hogy minőségi alapanyagokból készült, friss, finom, gluténmentes kenyeret és alapvető pékárukat állítsunk elő a Glulu márkanév alatt.Sütőüzemünkben kizárólag kiváló minőségű, gluténmentes alapanyagokkal dolgozunk, így a keresztszennyezés lehetősége kizárt. Termékkínálatunk egésze mentes a gluténtól, tejszármazékoktól és a tojástól, jelentős része pedig cukrot és élesztőt sem tartalmaz!
A Glulu szlogenje: az „Egy falatnyi boldogság” üzenete, hogy mentes termékeinkkel szeretnénk jóízű és boldog pillanatokat szerezni vásárlóink számára.
(részlet a www.glulu.hu weboldalról)
Ahogyan a szlogen is szól elég ránézni Lillára, erre a bűbájos teremtésre és máris mosolyra fakadunk és a termékeikkel igazi boldogsághormont adnak.
Összefoglalva fantasztikus élmény volt a Hunorganic Kft termékeit megismertetni az érdeklődőkkel, amihez óriási segítségemre volt a férjem, Ildikó, Bence és Tina is akikkel csapatként álltunk a standnál és próbáltunk mindenkire odafigyelni.Beszélgetni a különféle praktikákról, érzékenységek összehangolásáról , nehézségekről amiket nap mint nap próbálnak legyőzni.Új termékeket megismertetni, recepteket kipróbálni s megmutatni mindenkinek,hogy igen lisztérzékenyként is ehetünk finomabbnál finomabb falatokat. 
Egy fantasztikus élmény volt !
Köszönöm a Hunorganic Kft-nek


Készítette: Cseszákné Molnár Julianna




Krémes gluténmentesen és laktózmentesen


Nagyon szerettem régen a krémest. Sokáig gondolkoztam,hogyan is kellene olyan tésztát készíteni amiből hasonló lesz mint a gluténos. 


Hozzávalók:

25dkg Naturbit alfamix
25dkg laktózmentes margarin
1tk 20%-os ecet
1tk só
1dl hideg víz


5dkg naturbit alfamixet 20 dkg laktózmentes margarinnal eldolgozunk majd félretesszük a hűtőbe pihenni. Az 5 dkg margarint elkeverjük 20 dkg naturbit alfamixel, majd a hideg vízbe tesszük az ecetet és a sót és a margarinos liszthez keverve sima tésztát gyúrunk belőle.

A tésztát kinyújtsuk négyzetté és a margarinos tömböt rárakjuk,Ráhajtjuk a négy oldalát és keveset nyújtunk rajta felhajtjuk megfordítjuk 90 fokban megint kinyújtjuk kicsit felhajtsuk. Ezután jó párszor összehajtjuk és kicsiket nyújtunk rajta. Kb 1 órára hűtőbe tesszük majd kinyújtsuk 2 db vékonyabb téglalappá megszurkáljuk villával az egyiket egészben süssük meg a másikat viszont 8*8-as (össze fog menni kicsit) kocka alakú szaggatóval szaggatjuk ki (ezt ne szurkáljuk meg)  és 220 fokos előmelegített sütőben megsütjük.


Krém:
7 db m méretű tojás fehérje
2cs vanília puding
6 dl laktózmentes tej
cukor ízlés szerint



A cukorból tejből és vaníliapudingból sűrű krémet főzünk és még forrón hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét. A tepsibe terítjük az egyik tésztát rákenjük a krémet és pár percre(3-4) sütőbe tesszük 180 fokra. Ezt követően a kis kockákat rátesszük a krémre. 2-3 órára hűtőbe tesszük feldaraboljuk és porcukorral tálaljuk.


Tipp: Mivel a tészta alja ropogós és kissé keményebb még első nap ezért én úgy szoktam,hogy a tetejére kerülő kockákat még nyersen kiszaggatom kocka alakúra. Ezután amikor a krém kihűl és az egész összedermed akkor egy fém spatula segítségével a kocka mellett klopfoló segítségével egy ütéssel az alsó tésztát is törés szétesés nélkül elválasztjuk.A másik lehetőség,hogy az alját is kockákra vágjuk sütés előtte.








Sütési alapanyagaimat a Hunorganic Kft. webáruházából rendelem
Készítette: Cseszákné Molnár Julianna

Bundás alma laktózmentesen és gluténmentesen

Hmm már régóta kiszerettem volna próbálni de valahogy mindig elmaradt. Nézelődtem neten de úgy egyik se nyerte el a tetszésemet.Így fogtam és készítettem egy sűrű palacsintatésztát amibe tettem fahéjat is felkarikáztam az almát kicsumáztam és forró olajban kisütöttem :) Igazán egyszerű finom és laktató finomság. Csupán 350 ftból kijön az alapanyag és olyan 10 szelet alma lesz belőle amit ha úgy nézünk kb. 35 ft/db áron készíthetünk el.

Hozzávalók:

2db m méretű tojás
1 késhegynyi sütőpor
1tk cukor
1 csipet só
pici fahéj
4 ek naturbit alfamix (apránként adagoljuk)
1 dl laktózmentes tej
2 db nagyobb alma
Olaj a sütéshez

A hozzávalókból palacsinta masszát kavarunk és várunk kb 10 percet míg besűrűsödik. 
Ezután a felkarikázott kicsumázott almákat beleforgatjuk és bő forró olajban kisütjük.
Mikor kisült még forrón megszórjuk fahéjas cukorral.

Nehézségi fok: szuper könnyű
Idő: sütéssel együtt 20 perc
Hány db: kb 10 db




Sütési alapanyagaimat a Hunorganic Kft. webáruházából rendelem
Készítette: Cseszákné Molnár Julianna

2018. augusztus 16., csütörtök

Képviselőfánk laktóz és gluténmentesen


Hozzávalók:

Tészta:

200 g víz

200 g laktózmentes vaj

1 tk cukor
1 tk só
200 g Naturbit alfamix
5 db tojás L méret

Krémhez
2 cs vanília ízű pudingpor
6 dl laktózmentes tej
5 ek cukor
3 ek felvert laktózmentes tejszín

Tejszínhabhoz
5 dl laktózmentes tejszín

A vizet a vajjal, cukorral, és sóval felforraljuk. 
Amikor felfőtt, hozzáadjuk a naturbit alfamixet, és folyamatosan keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Egy hideg tálba, pár percet hűlni hagyjuk a tésztát. 
A tojásokat felütjük és a tészta masszához adjuk apránként hogy nokedli állagú legyen. A tésztát habnyomóba rakjuk, és dió méretű tésztákat nyomunk sütőpapírral bélelt tepsibe.
A sütőt 180 C fokra előmelegítjük, és kb. 15-20 perc alatt légkeveréssel megsütjük. 
Míg a tészta hűl addig elkészítjük a tölteléket. 
A pudingot elkeverjük a cukorral majd a tejben jól elkeverjük és lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük ,ezután levesszük a tűzről és kihűtjük. Ezután a vaníliakrémhez adunk 3 ek keményre vert tejszínhabot és robotgép keverőszárával simára keverjük. 
A fánkokat ketté vágjuk megtöltjük krémmel és tejszínhabbal majd porcukorral tálaljuk.














Sütési alapanyagaimat a Hunorganic Kft. webáruházából rendelem

Készítette: Cseszákné Molnár Julianna

2018. augusztus 11., szombat

Saslik

A  nyársra felhúzgált zöldségek,húsok ízkavalkádja pláne ha grillen készül nagyon pazar tud lenni.Nos most egy sütőben készült verziót hoztam nektek de higgyétek el ez is nagyon finom és egyszerű elkészíteni.Fűszerkeverékként én a Lucullus termékeit használom hiszen azokat gluténérzékenyként is fogyaszthatjuk. Flekken fűszersóba 20 percig pihentetve igazán intenzív illatokat és színeket tapasztalhatunk.Költségeket nézve sertéscomb kb 600 ft, fűszersó 140 ft, vöröshagyma 20 ft, burgonya 150 ft, saslik pálca 50 ft, étolaj 35 ft összesen : 1000 ft-ból kijön és ehhez még jön a villany, víz és gáz fogyasztás.

Hozzávalók: 
0.5 kg sertéscomb kockázva
1 cs fűszeró
1 nagy fej vöröshagyma
1 kg burgonya
Saslik pálca
1 dl étolaj

A saslik pálcákat vízbe áztatjuk, a húst felkockázzuk és az olajos fűszersóba forgatjuk 20 percig pihentetjük közbe megpucoljuk a krumpli,hagymás és felkarikázzuk. 
A saslikra váltogatva szurkáljuk fel a húst ,hagymát és burgonyát. 
22*33 cm tepsi alját alufóliával béleljük ki, a saslikokat úgy helyezzük el ,hogy a végei szabadon maradjanak így azokat rátudjuk fektetni a tepsi szélére. 
Alufóliával letakarjuk és 200 fokon 1.5 óráig sütjük, ezután eltávolítjuk róla az alufóliát és további 30 percig pirítjuk.

Elkészítési idő: 2,5 óra sütéssel együtt
Nehézségi fok : könnyű
Költség : 1000 ft
Hány fő: 4 fő 7db saslik
Hőfok: 200 fok villanysütőben
tepsi méret: 22*33 cm





Készítette: Cseszákné Molnár Julianna

2018. augusztus 2., csütörtök

Gulyásleves gluténmentesen nokedlivel

A magyar gulyásleves nemzeti ételünk, közeli rokonságban áll a pörkölttel, 2017 óta hungarikum. Az alföldön élek így itt elég gyakori étel , van aki marhahússal készíti és van aki sertéssel. Mi utóbbival ,de pár éve ettem Székesfehérváron gulyáslevest ami számomra nagyon furcsa volt hiszen babérlevelet is tettek hozzá valamint marhahúsból főzték.Innen is látszik hiába egy országban élünk mégis vannak tájankénti változtatások. A következőkben azt írom le ahogyan én készítem.Költséget tekintve: Répa 15 ft,zöldség+levele 50 ft, burgonya 30 ft ,vöröshagyma 10 ft, zeller 20 ft, sertés comb 500 ft, étolaj 20 ft, fűszerek 100 ft, tojás 70 ft, naturbit alfamix 100 ft, az alapanyagok durván 1000 ft-ból kijönnek és erre jönnek még olyan költségek mint pl. víz, gáz vagy villany. 

Hozzávalók: 

1 szál répa
1 szál zöldség+levele
3 db burgonya
1 fej vöröshagyma
2 szál zeller (elhagyható)
0.5 kg sertés comb vagy tarja
3 ek étolaj vagy 1 ek zsír
4 liter víz+1dl
2 tk őrölt fűszerpaprika
1 tk só
1 tk szárított petrezselyem
2 ek ketchup
1 csipet bors

Galuska:

2 db m méretű tojás
10 dkg Naturbit alfamix
1 kk só+1 ek a vízbe
Amennyiben keménynek ítéljük meg a tésztát víz
1ek étolaj

Nehézségi fok: könnyű
Elkészítési idő: 2 óra
Költség: 1000 ft



A zöldségeket megpucoljuk felkarikázzuk, a krumplit és a húst felkockázzuk.



Az olajra ráreszeljük a vöröshagymát, (lehet kockázni is de én szeretem az ízét érezni viszont ráharapni nem minden esetben ezért szoktam sajtreszelőn átengedni),megdinszteljük a hagymát .



Ezután a felkarikázott zöldségeket és húst hozzáadjuk majd néhány perc alatt összepároljuk,hogy a hús fehér kérget kapjon míg a zöldségek kicsit megkaramellizálódjanak. 


Ezt követően fűszerezzük és felöntjük 1 dl vízzel ,mikor felforrt hozzátöltjük a 4 liter vizet és takarékon főzni kezdjük.


Kb. 1,5 óra múlva mikor a hús megpuhult és a zöldségek is átfőttek elzárjuk alatta a gázt és elkészítjük hozzá a nokedlit.

Fontos,hogy ne géppel keverjük ki a tésztát hanem kézzel,először a tojást és a sót keverjük lazán össze, majd a lisztkeveréket és szükség esetén kevés vízzel kavarjunk egynemű tésztát. Sós forrásban lévő vizet vegyünk kissé vissza és szaggassuk bele a nokedlit. Mikor feljönnek a víz felszínére megfőttek,kilehet szedni leszűrni és fogyaszthatjuk a levessel.
Nem szoktam a levesbe tenni az összes tésztát,hanem mikor esszük akkor rakok hozzá ,különben elázik. 


Sütési/főzési alapanyagaimat a Hunorganic Kft. webáruházából rendelem
Készítette: Cseszákné Molnár Julianna

2018. július 27., péntek

Isler rizslisztből glutén,tej,élesztő,szója, tojásmentesen

Isler Rizslisztből?Naná,hogy lehet sőt nagyon finom,ehhez a finomsághoz Orgran gluténpótlót használtam. 

Hozzávalók:

100 g fehér Rizsliszt
50 g porcukor
50 g durvára tört dió
fél mk fahéj
100 g margarin

 Kimérjük a hozzávalókat, a rizslisztet és az orgran gluténpótlót összekeverjük, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot is és sima masszává gyúrjuk. Kezünk melegétől összefog állni nem kell bele több folyadék. 
15 percre hűtőbe tesszük pihenni ( ne legyen több idő mert a rizsliszt miatt bekeményedik kiszárad a massza). 
Nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vastagra és 6 cm átmérőjű formával szaggassuk ki. 
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és 200 fokon 12 perc alatt készre sütjük.
Ekkor a tészta puha ám színe barnás, így már jó várjuk meg amíg kihűl a tepsiben ahol befog keményedni. Kenjük le lekvárral majd vonjuk be masszával majd tároljuk hűtőben 24 órán át míg vissza puhul kissé.

lekvár
étcsokoládé vagy ha tejérzékeny vagy akkor a következő keverék:
50 g margarin
1 tk holland kakaópor
1 tk porcukor
A margarint enyhén megolvasztjuk hozzákeverjük a kakaóport és a porcukrot majd sima masszává keverjük. Ecset segítségével megkenjük a islereket majd pihentetjük 1 napot ,hogy megpuhuljon a tészta.


A recept termékmegjelenítést tartalmaz , ezt a receptet a Natago Sweet Kft. támogatta
(szponzorált tartalom)




Sütési/főzési alapanyagaimat a Hunorganic Kft. webáruházából rendelem
Készítette: Cseszákné Molnár Julianna

baconos-sajtos csónak

  30 dkg naturbit alfamix 2ek tejföl 1ek olaj 1tk só 1tk cukor 1cs instant élesztő 150 ml víz(+50 ml szükség esetén A lisztet keverőtálba te...